lipanj 2002.

OPERA HNK SPLIT NA OTVARANJU MUZIČKOG BIENNALEA 2003 !?

Naredni Muzički biennale održava se od 04. do 12. travnja 2003. Vodstvo Opere HNK Split već sad je počašćeno prijedlogom dr Ive Josipovića, direktora MBZ-a, da Opera HNK Split gostuje na samom otvaranju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i da tom prigodom izvede jednu suvremenu operu.
Muzički biennale Zagreb kao najpoznatiji festival suvremene glazbe u Hrvatskoj i ujedno festival s nedvojbenom međunarodnom reputacijom za svoju je generalnu temu odabrao ''
sveprisutnost ZVUKA oko nas''. U prijevodu na jezik suvremenosti to znači tematiziranje odnosa: tehnologija – zvuk – čovjek, jer kako se znakovito nagovješćuje u pretprogramu
''I ne primjećujemo više da nikada, tijekom našeg puta, nismo i nećemo biti okruženi tišinom!''

Operu HNK Split vodstvo MBZ-a rado bi vidjelo u izvedbi opere ''L'amour de loin'', jedne od najistaknutijih suvremenih skladateljica, Kaaie Sarlaano, premda su naravno još uvijek mogući i drugi prijedlozi koji su u suglasju s osnovnom koncepcijom Biennalea.

PROLJEĆE I KRAJ SEZONE U ZNAKU ''PTIČICA''

25. po redu izvedbom Ptičica Filipa Šovagovića, 5. lipnja 2002. HNK Split zaključit će sezonu 2001/2002. Šovagovićeva drama, praizvedena 26. srpnja 2000. u okviru programa 46. splitskog ljeta nakon izvedbi u Splitu nastupit će 9. lipnja na Danima satire u Zagrebu, te 11. lipnja u Karlovcu, a krajem mjeseca odlazi na prestižni 6. festival Europske kazališne konvencije koji se ove godine pod nazivom Euro Thalia održava u Bratislavi od 24. do 30. lipnja. Za nastup na ovogodišnjem festivalu pored splitskih Ptičica izabrano je još 12 predstava iz Litve, Portugala, Švedske, Gruzije, Mađarske, Slovenije, Belgije, Francuske, Slovačke, Velike Britanije i Njemačke. Nastup Ptičica planiran je za 28. lipnja.

SPLITSKI BALET PRED NOVOM SVJETSKOM TURNEJOM

''Došao sam pogledati baletne predstave HNK Split samo zbog gostovanja na International Dance Festivalu u Madridu, ali »Citadela« me toliko dojmila da sam potpuno promijenio odluku. Taj plesni komad će obići svijet!'' – rekao je njemački Brazilac Luiz Claudio da Silva, nekadašnji baletan, danas agent i operni redatelj, koji je u Splitu gledao »Citadelu« i »Casino Paradis«.
Iako su se obje predstave svidjele selektoru, »Citadela« ga je dojmila u tolikoj mjeri da je najavio gostovanja u Njemačkoj, Portugalu i svim većim gradovima Brazila početkom iduće godine. – Splitski baletni ansambl je odličan, na razini svjetskih trupa, a »Citadelom« sam ganut, jer govori o aktualnoj temi.
Opširnije

''TROVAČICA'', ''PTIČICE'' I ''ZAŠTIĆENA ZONA'' U PRIJEVODU NA ENGLESKI

U vrijeme 6. ETC festivala Euro Thalia u Bratislavi će se održati Generalna godišnja skupština Konvencije na kojoj će se utvrditi planovi djelovanja za slijedeću godinu. Europska kazališna konvencija kazališna je asocijacija čiji je cilj razmjena ideja, ljudi, predstava te realizacija kazališnih koprodukcija kako bi se uspostavila istinska europska mreža na području teatra. Konvenciju čini 35 kazališta iz 22 europske zemlje. HNK Split jedini je član Hrvatske, a ravnatelj Drame splitskog teatra Ivica Buljan član je Upravnog odbora Konvencije. Ove godine Skupština će promovirati program koprodukcijskih projekata. Kao i svake godine bit će predstavljena publikacija s prijevodima izabranih dramskih tekstova europskih zemalja. Od hrvatskih tekstova ove će se godine pojaviti Ptičice Filipa Šovagovića, Trovačica Jurice Pavičića i Zaštićena zona Damira Šodana.