hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page

 

nikša bareza

oko.GIF (11665 bytes)

 

bareza1.jpg (6409 bytes) bareza2.jpg (10343 bytes) bareza3.jpg (6157 bytes) bareza4.jpg (7339 bytes)

 

Maestro Bareza je umjetnički ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split i glazbenog programa Splitskog ljeta.
     Uspješnu međunarodnu karijeru započeo je sedamdesetih godina. Ravnao je inozemnim ansamblima značajne reputacije: Nürnberškom filharmonijom, Orkestrom Teatra Kirov u Lenjingradu, Orkestrom Boljšoj teatra u Moskvi, Državne opere u Beču, u Parizu s ORF orkestrom, u Državnoj operi u Hamburgu, orkestrima opernih kuća u Zürichu i filharmonijama u Grazu gdje je deset godina bio šef dirigent te Orkestrom Teatra La Fenice u Veneciji. U Grazu je postavio integralnu verziju tetralogije Prsten Niebelunga R. Wagnera na kojoj je radio četiri godine. Izvedbe su proglašene glazbenim događajem, a austrijska televizija prvi put snima cjelokupnu izvedbu jedne tetralogije. Nakon toga maestru Barezi stižu brojni pozivi iz inozemstva.
     U milanskoj Scali  ravna izvedbama Wagnerovih Parsifala, Walküre, Siegfrieda i Sumraka bogova, Beethovenova Fidelija, Puccinijeve Manon Lescaut, Toscu (u novom kritičkom izdanju) i La Boheme. U okviru proslave stote obljetnice smrti Giuseppea Verdija uz maestra Mutija postavio je Trubadura. Od 1995. godine djeluje kao stalni gost dirigent u Nizozemskoj nacionalnoj operi gdje je ravnao nizom produkcija: Verdijevom Aidom i Moći sudbine, Puccinijevom Manon Lescaut, Janačekovom Katjom Kabanovom, Schönbergovim Iščekivanjem, Bartokóvim Dvorcem Modrobradog. Njegova postava najnovijeg djela priznatog suvremenog skladatelja Petera Oetwesa Tri sestre bila je prva izvedba tog djela u Nizozemskoj. Proglašena je najboljom izvedbom u cjelini jednog opernog djela u Nizozemskoj u posljednjih deset godina, a novinari su napisali da taj događaj ispisuje povijest opere na završetku 20. stoljeća.
     Opera G. Rossinija Turčin u Italiji, koju je u kazališnoj sezoni '98/'99. postavio u HNK Split u suradnji s redateljem Ozrenom Prohićem dobila je Grand Prix Hrvatskog glumišta kao najbolja operna predstava u Hrvatskoj. U protekloj sezoni je s istim redateljem postavio Offenbachova Orfeja u podzemlju. Nepodijeljeno sjajan uspjeh predstava je doživjela kod publike i kritike. Na 46. splitskom ljetu postavio je praizvedbu Judite Frane Paraća. U okviru obilježavanja stote obljetnice Verdijeve smrti početkom ove kazališne sezone u HNK Split postavio je Rigoletta, a za 47. splitsko ljeto priprema hrvatsku praizvedbu Attile i premijeru Requiema.
     Stalno surađuje sa Simfonijskim orkestrom Reggio-Emilie (A.Toscanini) s kojim je započeo program proslave sto godina od smrti Verdija koja će pod patronatom milanske Scale trajati do 2002. godine. Već je ravnao dvama koncertima Verdijeve glazbe s dobitnicima natjecanja Zlatni Verdijevi glasovi u Bussetu i novom produkcijom Otella. Program proslave će se održavati u svim mjestima u kojima je Verdi živio i djelovao. U državnoj operi u Hamburgu postavlja Straussovu Salomu.
     Maestro Bareza je i šef dirigent Simfonijskog orkestra HRTV.

     Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja od kojih valja istaknuti nagradu koja nosi ime austrijskog baroknog skladatelja Johanna Josepha Fuxa. Nagradu je dobio kao prvi dobitnik odmah po njenom ustanovljavanju a dodijeljena mu je za zasluge na području glazbene umjetnosti u Austriji. Nagradu grada Graza dobio je za rad s FIlharmonijom i Operom , a u Hrvatskoj dobio je sve značajnije nagrade za glazbeno djelovanje, kao: Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita (tri puta), Josip Slavenski i mnoge druge.

 

hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page

 

editor /web master
mail.gif (4196 bytes)hnk-split@st.htnet.hr

management / marketing
mail.gif (4196 bytes)
hnk-split1@st.htnet.hr

drama / opera / ballet
mail.gif (4196 bytes)
hnk-split2@st.htnet.hr

hosting by
mail.gif (4196 bytes)www.netmedia.hr