HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

  S P L I T  

 

D R A M A REPERTOAR, sijecanj 1998
  PREMIJERA  15. 01. 1998.  
 

Piscima se obično prigovara kako ili pišu lake komade za publiku, ili teške za kritičare. Pavo Marinković ne boluje ni od jedne od ovih slabosti. Jer, njegovi komadi obično budu nagrađeni još kao dramski tekstovi, a nedugo potom i publika se stigne uvjeriti koliko je to bilo zasluženo.
Suveren u dramaturškoj strategiji, točan i dovitljiv u dijalozima, dosjetljiv u rješenjima, Marinković začudnom lakoćom razvija temu i izlaže priču u nizu vremenski dobro odmjerenih i upečatljivih slika, kako na Solumovu dvoru, tako i u edenskom baru. Tu, naime, Bog vodi mrzovoljan dijalog sa Sotonom, koji ga uvjerava da je nebo bez pakla bespomoćno i da su tek zajedno prava brana protiv višeboštva.


 
  SOLUMOV KRAJ P. Marinković  15. 01. 1998.  
  Zajedno s Marinkovićem sve od sebe da nas u to uvjere dat će redom: Čedo Martinić (kao Jahve -jedini i vječan), Milan Pleština (kao Sotona - i on vječan i jedini), Nenad Srdelić (kao barmen - u vječnosti prisutan), Elvis Bošnjak (kao kralj Solum - zanesen u vječnosti), Trpimir Jurkić (kao Zaharija - čestiti kraljev savjetnik), Nikola Ivošević (kao Dvorski kipar - ali krivovjerni), Ilija Zovko (kao Ministar policije - i ujedno ateist), Milivoj Beader (kao Jerolim - vođa sa sjevera i Jahvin sljedbenik); ArijanaČulina, Snježana Sinovčić i Tajana Jovanović (kao Hanoa, Sarka i Dilia - ili službenice kraljevih poligamnih sklonosti), te Nives Ivanković i Bruna Bebić Tudor (kao Eve - ali, ujedno i barske zabavljačice).
Da Solumov kraj Pava Marinkovića zabljesne svojim punim praizvedbenim sjajem pobrinut će se renomirana autorska ekipa na čelu s redateljicom Nenni Delmestre.
 
  REPRIZE  
  AMERIKANSKA JAHTA U
SPLITSKOJ LUCI
M. Begović
 
 


J. Genda, Z. Odak i R. Glavina

Za Amerikansku jahtu kritika je zabilježila da je "u cjelini prihvatila duh lepršave komike i dobroćudnih lica, a bez imalo vulgarnosti i prenaglašenosti te humora po svaku cijenu". Ako je suditi po posjećenosti Begovićeve drame u režiji Gorana Golovka, i publika je istog mišljenja - a to znači da zaslužuje dvostruke preporuke.


 
  TIGAR M. Schisgal  
  Kako se sjajno kreće američki pisac Murray Schisgal izmedu ludosti i zdravog razuma! A kako tek tom njegovom pozivu odgovaraju Bruna Bebić Tudor i Milan Štrljić... No, tko je tu tigar, a tko lud ili razuman saznat ćete pogledate li ovu sjajnu predstavu sa Scene 55.


B. Bebić Tudor i M. Štrljić