HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

S P L I T

 

D R A M A REPERTOAR, travanj 1998
  PREMIJERA  
   

BRAĆA KARAMAZOVI
F. M. Dostojevski

 
  bkaramazov1.jpg (20903 bytes)

Dugo najavljivani i pripremani, izgleda da su Karamazovi konačno ipak pred nama. Ozren Prohić kao redatelj okupio je vrsnu glumačku ekipu da bi nas u novoj, dramaturškoj obradi Lade Martinac, stavio pred svijet Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, za kojega se i najveći literarni i kazališni autoriteti slažu da je svojim djelima istkao neke od najzačudnijih i najmagičnijih svjetova, no ujedno i svjetove tako prožete patnjom i ispaštanjima da se u tom pogledu s Dostojevskim mjeriti mogu samo neka Shakespeareova djela ili stare grčke tragedije.

U Braći Karamazovima nastupit će: Josip Genda, Milan Pleština, Elvis Bošnjak, Nenad Srdelić, Trpimir Jurkić, Arijana Čulina, Bruna Bebić Tudor, Zoja Odak, Andrijana Vicković, Čedo Martinić, Nikola Ivošević, Milivoj Beader, Josip Zovko, Mirko Kraljev, Filip Radoš, Pero Vrca, Jasna Malec, Aleksandar Čakić, Franko Strmotić i Mladen Barbarić. Autorski tim uz redatelja Ozrena Prohića čini scenograf Zlatko Kauzlarić Atač, kostimografkinja Irena Sušac, skladatelj Ljupče Konstantinov, dramaturginja Lada Martinac, scenski pokret vodit će Ksenija Zec, a oblikovanje svjetla Zoran Mihanović.

 
  REPRIZE  
  BIJELO
D.Mihanović
 
 

bijelo1.jpg (17916 bytes)

Ima li ikad preokreta? Tko su sitne ribe? Je li moguće da se nikad ne dobiju jake karte?...

To su pitanja nad kojima dvoje Majstor i Mali, ili Ilija i Josip Zovko u drami Dubravka Mihanovića, nagrađenoj nagradom Marin Držić za 1997. godinu i već pozvanom na Hrvatski festival malih scena koji se održava u Rijeci početkom svibnja ove godine. Bijelo ja na Scenu 55 HNK Split kao redatelj postavio Ivan Leo Lemo.

 
  GOSTOVANJE  
  STAKLENA MENAŽERIJA
T. Williams
 
  "Staklena menažerija je specifičan komad po svom scenskom realizmu, ali, u isto vrijeme, i po predivnoj poetskoj vertikali koja krasi ovu melodramu, a koja je specifična za sve Williamsove komade. Ta poetika je nešto što je ovoga autora napravilo suvremenim klasikom i jednim od najznačajnijih pisaca ove polovice dvadesetog stoljeća."

Tako će o piscu Tramvaja zvanog čežnja, Mačke na vrućem limenom krovu i brojnih drugih drama, podjednako popularnih i u kazalištu i na filmu, reći redateljica i prevoditeljica Nenni Delmestre. U komadu igraju Milka Podrug Kokotović, Bruna Bebić Tudor, Mirko Šatalić i Ivica Barišić. Za ulogu u Staklenoj menažeriji Bruna Bebić Tudor dobila je nagradu Kazališta marin Držić za 1997. godinu.

 
  PRIGODNI PROGRAM  
  BORIS I GOSTI
Uz četrdesetu obljetnicu stvaralaštva
 
 

boris1.jpg (11397 bytes)

Kao domaćin Boris Dvornik, a kao gosti Vinko Varvodić, Tonči Banov, Ante Ivić, Josip Genda, Đorđi Peruzović, Dean Dvornik, Zdravka Krstulović, Špiro Guberina, Zorica Kondža, Dosija Košćina, Mery Cetinić, Tedi Spalato, Ivica Vidović, Pero Vrca, Neva Bulić, Neno Srdelić, Dino Dvornik, Božena Svalina i Ratomir Kliškić - i priznat ćete da toliko proslavljenih imena okupljenih oko slavljenika i domaćina odavno niste vidjeli. Uz to, brojni filmski i televizijski inserti iz Malog i Velog mista, iz Kiklopa, iz Vučjaka, Karnevala... to doista znači da opet imamo posla, a s kim drugim nego sa Čovikom i po...