hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page

 

Hnklogo1.gif (3991 bytes)marulic.gif (2029 bytes) Antun Šoljan
B A R D
Bosansko narodno pozorište Zenica

bard.jpg (12586 bytes) 


Uz redatelja Slobodana Stojanovića
Barda su postavili: Radovan Marušić (scenografija),
Vanja Popović (kostimografija),
Senad Kazić (glazba), Antun Marinić (scenski pokret),
Semir Šerić (plesovi)
i Ištvan Gabor

(asistent redatelja).

U Bardu nastupaju:
Mirsad Tuka (kao gost), Žarko Mijatović, Radmila Preininger, Snežana Marković, Predrag Jokanović, Nakib Abdagić, Mugdim Avdagić, Ištvan Gabor, Ibrahim Handžić, Sabina Kulenović, Muhamed Bahonjić, Kristijan Krezić, Miroljub Mijatović, Amna Valjevac, Mehmed Porča, Saša Handžić, Loris Zubanović, Armin Husić, Jasminka Zorlak, Nuruela Huseinspahić, Enisa Bajrić i drugi.
Sviraju: Mersiha Teskeredžić, Edin Begović i Mirza Huseinović.

"Govoriti osamdesetih godina o sudbini 'barda' , nacionalnog pjesnika, u sredini odanoj umijećima šutnje, a u povodu pisca kakav je Antun Šoljan, višestruko je aluzivno." Tako je Zvonimir Mrkonjić zabilježio 1987. godine, kad je prvi put tiskana Šoljanova drama Bard. Činjenicom njezina premijernog izvođenja u Zenici 1. 12. 1998. razmjeri se spomenute višestruke aluzivnosti nesumnjivo dalje umnožavaju.
Moglo bi se reći da se u Bardu radi o nečemu nalik "negativnoj utopiji" koju je redatelj Slobodan Stojanović iz izmišljene karipske republike Costa Male pomaknuo u balkansko "ovdje", a temporalizirao kao "sada" i "uskoro". Njemu, kao i Šoljanu uostalom, nisu bili važni odnosi Farolera (glavni lik) i njegove ljubavnice, nije mu važna ni priča o pjesniku i mladoj učiteljici: važnije mu je bilo uspostaviti takve odnose koji razgoličuju zbilju što se krije u gestama, u velikim riječima i teatralizacijama...

Marulićevi dani -PROGRAM

 

hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page