hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page

 

Hnklogo1.gif (3991 bytes)marulic.gif (2029 bytes) Miroslav Krleža
DVIJE LEGENDE
HNK u Varaždinu

legende2.jpg (17860 bytes) 

Glumačku ekipu sačinjavaju: Marinko Prga, Stojan Matavulj, Ljiljana Bogojević, Alen Liverić, Darko Plovanić, Mirjana Sinožić, Gordana Job, Zdenko Brlek.

"Dvije Krležine legende - Michelangelo Buonarroti i Kristofor Kolumbo spojene su u recentnoj varaždinskoj postavi u organsku cjelinu, u snažnu fresku na kojoj tragično nepomična individua, u vatri stvaranja, u grču i zanosu, dodiruje granice ludila, vjerujući kako se kreće prema vječnosti, prema apstraktnom kopnu što će joj se, kao avantura njezina drugog, pritajenog ja, javiti kroz prosvjetljujuće snoviđenje, kroz viziju, kako bi to sam Krleža rekao, 'Ukletog Holandeza bolećive simbolike'."
A bolećiva simbolika Ukletog Holandeza, pa bio on Michelangelo ili Kolumbo, svodi se na to "da se ustrajno i postojano plovi i leti sveudilj dalje i više", unatoč tome što se "svako ostvarenje bilo kakvog sna pretvara u laž, u raskrinkanu obmanu, u razdiranje preživjelih svetinja, u krilatu lađu".

Ideju, adaptaciju i režiju Dviju legendi potpisao je Borna Baletić. Uz njega na predstavi su radili: dramaturg Goran Sergej Pristaš, scenograf i kostimograf Sven Stilinović te asistent redatelja Stojan Matavulj.

Premijera Dviju legendi bila je 11. 03. 1998. u Varaždinu.

Marulićevi dani - PROGRAM

 

 

hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page