hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page

 

n o v o s t i   kolovoz 2000.

usta.GIF (10961 bytes) uho.GIF (9790 bytes) oko.GIF (11665 bytes) noge.GIF (8675 bytes)

JUDITA FRANI PARAĆU I ZORANU MIHANOVIĆU


Tradicionalna nagrada Slobodne Dalmacije za najuspješnija ostvarenja u glazbenom i dramskom programu Splitskog ljeta pripala je skladatelju Frani Paraću i dizajneru svjetla Zoranu Mihanoviću.

«Svojim opernim prvijencem Judita, Frane Parać je duboko uronio u mističan svijet Marulićeva izvornika, koji je punim nadahnućem oplemenio i transponirao u jedan sasvim novi doživljajni svijet.


Prizor iz Judite


Prizor iz Antigone

Zoran Mihanović u Antigoni svojom je rasvjetom ponajprije temeljito obavio zadane dramatruške zadatke, da bi zatim na takvom solidnom temelju izgradio čarobnu svjetlosnu kulu koja je razigrala prostor, pa i nebo nad njim, te osobito nadahnula i samu predstavu čiji je integralni dio.»

Vijest o nagradi kao i opširnije obrazloženje žirija Slobodna Dalmacija donijela je, posve neuobičajeno, prije same ceremonije zatvaranja Festivala.

NAGRADA ZA NAJSMJELIJE KAZALIŠNO ISTRAŽIVANJE PERISTIL: FRANI PARAĆU I FILIPU ŠOVAGOVIĆU


Ove godine ustanovljena nagrada Peristil pod pokroviteljstvom Jutarnjeg lista u glazbenome dijelu pripala je također Frani Paraću za njegovu prvijenac operu Judita, a najsmjelijim istraživanjem u dramskom dijelu programa žiri Peristila smatrao je dramu Filipa Šovagovića pod naslovom Ptičice. Tako je nagrada Peristi pripala autorima dviju praizvedbi.

Svakako je to priznanje i Festivalu koji je spomenuta djela stavilo na svoj repertoar, kao i HNK Split koji će ih prikazivati u narednoj sezoni.


Prizor iz Ptičica

CRONET: NAGRADA ZA NELLI MANUILENKO


Nelli Manuilenko u Juditi

 

Da solisti na 46. Splitskom ljetu ne bi baš posve ostali prikraćeni za nagrade pobrinuo se ovogodišnji generalni pokrovitelj Splitskog ljeta CRONET. Naime, za iznimnu solističku kreaciju Judite u istoimenoj operi mobilnim uređajem nagrađena je Nelli Manuilenko.

"Stvarni kulturno-kazališni skandali ukazuju na buduća kultna mjesta naše kulture"

Skandali prolaze - AIDA ostaje unatoč njima

Iako su se gotovo sve novine pred ovogodišnje izvedbe kultne Aide bavile sukobom redatelja i zbora, prevagu je na kraju ipak odnio savjestan i studiozan rad svih sudionika, koji je rezultirao sjajnom izvedbom pod vodstvom mo. Nikše Bareze. Dirigent koji postaje čuven po svom pažlivom traganju za izvornim partiturama i njihovom čišćenju od svih kasnijih natruha i iskrivljavanja i ovom je prilikom za takav pristup požnjeo sve pohvale kritike i ovacije publike. "Bareza na tragu autentične Aide" Tonča Šitina i "Dostojno velikana" Miljenka Grgića, samo su neki od tekstova koji to potvrđuju, a kad je o skandalima riječ možda je zanimljivo razmisliti o sljedećoj rečenici: "Stvarni kulturno-kazališni skandali ukazuju na buduća kultna mjesta naše kulture". Više o tome u Vjesnikovom razgovoru s Mani Gotovac.

Bareza na tragu autentične Aide
Dostojno velikana

"Čovjek je u kazalištu iznad jezika."

Manfred Beilharz
dramatičar i direktor bonnskog biennalea

Manfred Beilharz, dramatičar i direktor bonnskog biennalea - festivala suvremene drame, boravio je nedavno na Splitskom ljetu i posjetio premijeru "Ptičica". Kako je Šovagovićeva Cigla već gostovala na Bonner Biennaleu M. Beilharz usporedio ih je na sljedeći način:

"Obje drame govore o gubitku ideala i perspektive jedne generacije mladih ljudi. Cigla pokazuje kako je počelo i postavlja pitanja, dok Ptičice daju odgovore i rješavaju probleme... Iako ne govorim hrvatski, vjerujte mi da sam razumio većinu dijaloga. Čovjek je u kazalištu iznad jezika."

Foto: Manfred Beilharz u Split je došao pogledati Ptičice, novi komad Filipa Šovagovića, čija je Cigla s velikim uspjehom izvedena na Biennaleu

Za "najsmjelije kazališno istraživanje u glazbi i drami" - Peristil!

Na ovogodišnjem, 46 splitskom ljetu
Jutarnji list dodjeljuje po prvi put nagradu Peristil.

Nagrada Judita, koju za najbolja dramska i glazbena postignuća  na Splitskom ljetu dodjeljuje Slobodna Dalmacija, već je tradicionalna, etablirana i predstavlja svojevrsni zaštitni znak festivala. Žiri Judite ove godine čine istaknuta imena: Anatolij Kudrjavcev - kazališni kritičar i sveučilišni profesor, Jakša Fiamengo - pjesnik i novinar, Jasen Boko - teatrolog i novinar, Miljenko Grgić - glazbeni kritičar i sveučilišni profesor, Tatjana Alajbeg - glazbena kritičarka i Olja Jelaska - skladateljica.

Od ove godine Jutarnji list, također kao medijski pokrovitelj, dodjeljuje i nagradu Peristil - za "najsmjelije kazališno istraživanje u glazbi i drami". Prvi žiri za nagradu Peristil radi pod predsjedanjem Slavena Relje, novinara Jutarnjeg lista u sastavu: Borna Armanini - student kazališne režije na akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Rino Efendić - povjesničar umjetnosti, fotograf i multimedijalni umjetnik, David Vidović - student violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Mira Miljenić - studentica Pedagoške akademije u Splitu, Raul Brzić - dizajner i student vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

 

Mirko Krstičević: "Za malu zemlju kao što je Hrvatska, praizvedba "Judite" puno je značajnija nego eventualni prijen u NATO i EU."

hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page

 

editor /web master
mail.gif (4196 bytes)hnk-split@st.htnet.hr

management / marketing
mail.gif (4196 bytes)
hnk-split1@st.htnet.hr

drama / opera / ballet
mail.gif (4196 bytes)
hnk-split2@st.htnet.hr

hosting by
mail.gif (4196 bytes)www.netmedia.hr