hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page

Hnklogo.gif (9880 bytes)

     novostiSVIBANJ1999.

* LIPANJ 1999.


* PREGLED SEZONE 98/99

* SRPANJ 1999.

* KOLOVOZ 1999.

 

PRVA MREŽA EUROPSKE PUBLIKE

Slaveći desetu obljetnicu postojanja, Europska kazališna konvencija (ETC) i njezine članice odlučili su ponuditi novi projekt stvarajući mrežu
PUBLIKE EUROPSKIH KAZALIŠTA.Cilj je ovoga projekta da uputi stalan poziv u trideset i jedno europsko kazalište, pretplatniku bilo kojega od tih kazališta koja su članovi ETC-a. Preciznije, svi koji to žele pozvani su i u sva druga kazališta cijele sezone. Tako 31 kazalište stvara most između 4 milijuna gledalaca i 350.000 pretplatnika proslavljajući rođenje Prve europske mreže kazališne publike.
Prije deset godina ETC je osnovan s ciljem da upoznaje, suprotstavlja i razmjenjuje ideje, predstave i europske umjetnike. Stečeno iskustvo uvjerava nas da jezik nije prepreka i da je naša publika otovrena, znatiželjna i neprestano željna kulturnog obogaćivanja. Znamo također da ljubitelji kazališta mnogo putuju i da ih zanimaju i druge europske kazališne kulture.
Ustanovljavanje ove razmjene omogućuje kazališnim pretplatnicima da slobodno posjete jednu ili više od 350 predstava koje svake sezone stvaraju članice ETC-a.
Tako pretplatništvo postaje glavnim znakom pripadanja "europskoj mreži".

etcnewlogo.jpg (19070 bytes)

SPLITSKI HNK NA EUROPSKOJ KAZALIŠNOJ KONVENCIJIcabaret2.jpg (12782 bytes)

ARIJANA ČULINA U DANSKOJ
HNK Split od ove sezone sudjeluje i u koprodukcijskim projektima. Glumica Arijana Čulina nastupit će u europskoj predstavi "Naša srca tuku zajedno" prema Aristofanovoj "Lizistrati" čija će premijera biti održana u Danskoj, a potom u Norveškoj, Švedskoj i Rumunjskoj.

MONOGRAFIJA ČLANICA ETC-a
Prijemom u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano je obilježena 10-ta godišnjica Europske kazališne konvencije koja okuplja 31 nacionalno i repertoarno kazalište iz zemalja članica Europske unije te Mađarske, Slovenije, Rumunjske, a od prošle godine i Hrvatsko narodno kazalište iz Splita. Na konvenciji je predstavljena monografija s podacima o svim kazalištima i njihovoj produkciji u posljednjih deset godina na engleskom i francuskom jeziku
.

DRAMA: BAŠ BETON I STUPOVI DRUŠTVA  U LIPNJU '99.

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split i Liga za borbu protiv narkomanije Split  predstavili su u travnju našoj javnosti Organizaciju dramski osviještenih naturščika - ODRON.
Zajedničkim igrokazom u više slika pod nazivom BAŠ-BETON I STUPOVI DRUŠTVA Nikole Čelana, ova će skupina, zajedno s članovima popularne grupe THE BEAT FLEET izaći u lipnju mjesecu pred splitsku publiku, a istu ćemo predstavu po svoj prilici vidjeti i na Splitskom ljetu. Ujvežbava ih Ivica Buljan, dramaturg i redatelj, direktor Drame HNK Split, koji predstavu najavljuje kao farsični igrokaz u Monty Python stilu. Igrokaz će premijerno biti izveden u Podrumima Dioklecijanove palače. Nastupit će: Saša Antić, Mlladen Badovinac, Denis Božić, Nikola Čelan, Pavle Dulčić, Dragan Lukić i Teo Šourek. Oni uglavnom kažu kako im je dosta društvenog fraziranja i friziranja te kako se smrtno ozbiljnim problemima može pristupiti i nešto drugačije. A problemi su razni: droga, akvadukt, cementara, Karepovac...

beatfleet1.jpg (20864 bytes)

CIGLA: ZADAR, SPLIT, RIJEKA... NICA...


1.jpg (7324 bytes)

 

Nakon gostovanja u Zadru, 19. travnja; nakon uzimanja nagrade za najbolju predstavu na MARULIĆEVIM DANIMA u Splitu, također krajem travnja, Cigla je otišla i na 6. FESTIVAL MALIH SCENA u Rijeci. Tamo nije dobila nikave nagrade, ali je zato izazvala primjerenu pažnju i cijelu lavinu komentara. Ovdje bilježimo onaj Hrvoja Ivankovića da u Cigli "osvaja neposrednost Šovagovićeva teksta, njegova sirova energija, što probija iz osobne tragedije svakoga od likova spojenih u jedinstveni krik očaja i poniženosti". Što sve izbija iz Cigle imat će priliku vidjeti i publika u Nici, jer je predstava Paola Magellija i splitskog HNK izabrana i  za FESTIVAL EUROPSKOG KAZALIŠTA što će se održati  koncem 1999. godine.

NAGRADE - PRIZNANJA: PORIN ZA DUNJU VEJZOVIĆ

Sve češća gošća splitskog kazališta, svjetska operna primadona Dunja Vejzović, primila je ove, 1999. godine nagradu PORIN za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi. Tim povodom dunja Vejzović izjavila je: "Do sada sam primila puno nagrada. One koje sam dobila u inozemstvu možda imaju veću težinu. No, meni su draže ove domaće, jer se najteže dokazati kod kuće." Dunja Vejzović ujedno je izjavila da s upravom HNK Split pregovara o novom projektu kojega bi radila zajedno sa redateljem i suprugom Christianom Romanowskim.

vejzples.jpg (11084 bytes)

MEĐUNARODNI DAN PLESA

iti1.gif (3974 bytes)iti2.gif (5592 bytes)

Međunarodnu poruku koja se svake godine od 1982. iz Međunarodnog kazališnog instituta pri UNESCO-u šalje diljem svijeta na 29. travnja ove godine poslao je čuveni egipatski plesač, koreograf, redatelj i glumac Mahmoud Reda.

International Message
by Mahmoud REDA 

 "On a momentous occasion such as this, International Dance Day, I fail to find adequate words that can touch the heights of this fine art, Dance. Perhaps the best way for one to express those feelings would be ... to dance.
  With this Message from Egypt, I pay tribute to all those who have devoted their lives to this most refined art. It is a great honour for me to include myself as one of them. I earnestly hope that the coming millenium will see the flourishing of all arts and in particular – Dance."

HRVATSKA PORUKA ZA MEĐUNARODNI DAN PLESA

Istom prigodom iz Hrvatske je odaslana i poruka Milka Šparembleka:
  
Mogao bih vjerovati samo u Boga koji zna plesati
    Friedrich Nietzsche:"Tako je govorio Zaratustra"

U tom je eksplozivnom credu sadržana sva dinamika, energija i kinetika kozmosa, taj eppur si muove kojemu pripada i čudesni prvobitni svijet plesa, taj isti svijet iz kojeg se rodilo kazalište, taj koji nalazi gestu, koji izražava nevidljivo, neizrecivo i neopisivo, taj koji govori rječnikom bogova i djece, ptica i vode, šuma i oluje. Taj ples koji se feniksovski neprestano preobražava slijedeći i prethodivši promjenama svijeta unutar kojeg djeluje, taj ples koji ponovno dokazuje da je život vječan, da je život eros, pokret, kinezis, taj ples koji se suprotstavlja nepomičnosti tanatosa, taj ples je naš život, naša muka i naša radost. I ova je poruka njemu u čast.

barbermusic.jpg (8662 bytes)

EUROPA JE SLAVILA UZ IETS OP BACH

prod_bach3.jpg (16551 bytes)prod_bach1.jpg (13897 bytes)

Pojavljivanje Šparemblekove poruke u izlogu HNK Split, bilo je nažalost jedini način na koji je taj dan ove godine obilježen u Splitu. U Zagrebu je bilo svečanije i na platou Gradec održana je Zona plesa autorica Ive Nerine Gattin, Katje Šimunić i Ljiljane Zagorac uz glazbu Borisa Leinera. Program je organizirala Akcija nezavisne plesne scene LLINKT u suradnji s Hrvatskim centrom ITI UNESCO. A u Europi je Međunarodni dan plesa možda najprimjerenije proslavljen nedaleko Bruxellesa u kojemu je Europska kazališna konvencija obilježavala svoju desetu godišnjicu. Tamo je oduševljenje izazvala predstava Iets op Bach Alaina Platela u izvedbi trupe Les Baletts Contemporains de la Belguique i Ensemble Explorations.
Zašto, lako je vidjeti kliknete li na fotografije lijevo.

TEATRIN: KONCERTNI CIKLUS NA PROKURATIVAMA                          travanj i svibanj

SVEČANO OTVARANJE
OBNOVLJENE DVORANE

Međunarodni majstori
ZAGREBAČKI SOLISTI
Srijeda, 28. travnja 1999. u 20.30 sati

Međunarodna glazbena scena mladih
MOJCA ZLOBKO, harfa - Ljubljana
Petak, 30. travnja 1999. u 20.00 sati

Hrvatski umjetnici
ŽELJKO MILIĆ, klarinet - Split
Ponedjeljak, 03. svibnja 1999. u 20.00 sati

Međunarodna glazbena scena mladih
TOMAŽ PETRAČ, glasovir - Ljubljana
Ponedjeljak, 10. svibnja 1999. u 20.00 sati

Hrvatska glazbena scena mladih
MARIJA BUBIĆ, sopran - Split
Ponedjeljak, 17. svibnja 1999. u 20.00 sati

Hrvatska glazbena scena mladih
ROBERT BELINIĆ, gitara - Zagreb
Ponedjeljak, 24. svibnja 1999. u 20.00 sati

Hrvatska glazbena scena mladih
ANTOINETTE BESAK, violina - Split
Ponedjeljak, 31. svibnja 1999. u 20.00 sati

hnk split

repertoar

novosti

posjet

marketing

arhiv

linkovi

glavna str.

cnt split

repertoire

news

visit

marketing

archive

links

main page