Kliknite na vijest da biste pročitali opširniji tekst

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVOSTI HNK SPLIT SVIBANJ  2003

Festivali, festivali: Rijeka, Županja, Vinkovci, Ilok, Vis, Karlovac, Hvar, Zagreb...

13. Marulićevi dani nisu nego završili, a svibanj je osvanuo s novim festivalima. 10. Međunarodni festival malih scena u Rijeci odvija se od 03. do 12. svibnja i prikazuje 14 predstava: 5 iz Hrvatske, 3 iz Srbije, 2 iz Slovenije te po jednu iz Italije, Mađarske, Poljske i Bosne. S Malih scena glumački svijet seli se na 10. Festival glumca što se održava u Vinkovcima, Iloku, Županji i Vukovaru između 10. i 19. svibnja 2003. a ove godine donosi čak 20 predstava iz cijele Hrvatske, bolje rečeno 13 iz Zagreba i 7 iz ostalih krajeva. Paralelno s Festivalom glumca odvijat će se između 10. i 16. svibnja 7. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame u Hvaru na Hvaru, a zatim na Visu i u Karlovcu slijedi 43. Festival hrvatskih kazališnih amatera između 21. i 30. svibnja. Da se ni u lipanj ne uđe bez festivala pobrinut će se Zagreb s jubilarnim Dvadesetim Tjednom suvremenog plesa koji se održava od 27. 05. do 07. 06. Sudionike svih festivala srdačno pozdravljamo uz Miroovu Plesačicu koju nam je povodom nedavnog Dana plesa poslala Maja Đurinović.

J. Miro: Plesačica II

NOSI NAS RIJEKA - nakon nagrada, festivali i gostovanja...

Uskoro će biti teško i prebrojiti sve nagrade kojima je u godinu dana od nastanka (01. 03. 2002.) obasuta Bošnjakova drama Nosi nas rijeka u režiji Nenni Delmestre. Nakon  nagrade Hrvatskog glumišta za 2002. godinu, Rijeka je osvojila i čak pet nagrada na 13. Marulićevim danima. Ovjenčana njima, odlazi prvo na gostovanja po Istri i Sloveniji, i to redom Pula (08. 05.), Koper (09. 05.), Maribor (10. 05.), Nova Gorica (11. 05.), da bi stigla u  Rijeku 12. 05. na 10. Međunarodni festival malih scena, da bi potom krenula u Slavoniju, gdje će na Festivalu glumca gostovati 14. 05. u Vinkovcima i 15. 05. u Županji. Na pitanje što očekuje, redateljica Nenni Delmestre skromno uzvraća "Samo ne nagrade, neka ostane nešto i drugima! Želimo samo što bolje igrati taj sjajan tekst Elvisa Bošnjaka, jer ovo je, koliko god to čudno zvučalo nakon godinu dana igranja, predstava koja još uvijek raste, prije svega zato jer je glumci igraju kao da je svaki put premijera, a to se odavno nije dogodilo."

Nakon gotovo desetljeća ZAGREBAČKA FILHARMONIJA ponovo u Splitu: 11. svibnja 2003.

Možda griješimo, ali čini se da je jedini "noviji" nastup Zagrebačke filharmonije u Splitu star već skoro cijelo desetljeće! A i on se zbio ne u kazalištu nego na 41. Splitskom ljetu - dakle 1995. godine kad je ovaj proslavljeni orkestar na Peristilu nastupio pod vodstvom Pavla Dešpalja i s violinisticom Marijom Čepulić kao solisticom. Tako rijetka gostovanja Zagrebačke filharmonije u Splitu uzrokovana su prvenstveno njihovom velikom međunarodnom traženošću i mjesecima pa i godinama unaprijed dogovorenim terminima.
Eto, dakle, jedinstvene prilike da ovaj orkestar s više od 110 glazbenika čujemo u biranom programu kojim će se dan ranije Filharmonija predstaviti i u Mostaru. Pod vodstvom slovenskog dirigenta međunarodne reputacije
Marka Letonje, ZF će nas obradovati djelima Coplanda, Barbera i Šostakovića, a u Bernsteinovoj Prvoj simfoniji kao solist nastupit će sopranistica Nelli Manuilenko.


Marko Letonja

Sarajevski ratni teatar SARTR i AY CARMELA u režiji Roberta Raponje - 10. svibnja 2003.

Nadaleko poznato djelo Jose Sanchisa Sinisterre Ay Carmela,  osim što je  doživjelo bezbroj kazališnih uprizorenja, od 1990. poznato je i kao odličan film čuvenog španjolskog redatelja Carlosa Saure. Posljednju kazališnu izvedbu ovoga komada splitska publika je sa zadovoljstvom pogledala u izvedbi Teatra Rugantino Ivice Vidovića na 44. splitskom ljetu 1998. godine u Dioklecijanovim podrumima.
Dodirna točka tadašnje predstave i ove današnje, zajedničko je redateljsko mjesto Roberta Raponje. No u glavnim ulogama glumačkog i ljubavnog para ovaj put nisu Gordana Gadžić i Ivica Vidović, nego Selma Alispahić i Goran Jovičić. Oni će se naći u okolnostima španjolskog građanskog rata, kada su u netom okupiranom selu, u kome su dan ranije ugovorili "svoju tezgu", primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju strijeljati...
Da je riječ o vrhunskoj predstavi dobro poznatog Sarajevskog ratnog teatra - SARTR, može posvjedočiti i činjenica da je nakon brojnih gostovanja, Ay Carmela pozvana i na
10. Festival malih i eksperimentalnih scena u Rijeci.


Selma Alispahić i Goran Jovičić

Za Dan HNK Split dodjele nagrada: I. Tijardović, A. Marušić, M. Fotez, A. Roje, R. Bunk

Od ove godine uprava HNK Split odlučila je proglasiti 6. svibnja Danom Hrvatskog narodnog kazališta, obilježavajući tako 110. obljetnicu otvorenja kazališne zgrade na današnjem Trgu Gaje Bulata. Zbog značenja i važnosti koju je Kazalište imalo i ima u životu Grada ovaj je dan od ove godine ujedno i dio proslave Dana Grada i blagdana Sv. Dujma, zaštitnika Splita. Na taj će se dan svake godine dodjeljivati Nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nazive nose po zaslužnim umjetnicima koji su svojim umjetničkim i svekolikim djelovanjem doprinijeli da splitsko kazalište tijekom svih ovih godina opstoji kao bitna karika u povijesti hrvatskog teatra. Tako će se dodjeljivati slijedeće nagrade: Nagrada Ivo Tijardović za najbolje umjetničko ostvarenja i rad u HNK Split, Nagrada Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi, Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami, nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu nosit će ime Ane Roje, a Nagrada Rudolf Bunk dodjeljivat će se za najbolje kostimografsko, scenografsko i dizajnersko ostvarenje.

 Dani francuske kulture u HNK Split obilježavaju se dvama koncertima: 03. i 04. svibnja 

Večer francuskih skladatelja na kojoj će nastupiti Jadranka Garin - klavir, Pavel Kandrusevich - viola, Snježana Bosotina - flauta održat će se  u Foyeru kazališta 03. svibnja u 18 sati. Bit će to jedinstvena prilika da uz često izvođene Ravela i Debussyja čujemo također i F. Poulenca, ali i u Splitu rijetko izvođene Dutilleuxa, Leclaira i Milhauda.
Dan kasnije, u nedjelju 04. svibnja u 20.00h završna svečanost cjelokupnih Dana francuske kulture održat će se također u HNK Split kao Večer francuske šansone. Bit će to jubilarni, deseti put da se mladi pjevači u međunarodnoj natjecateljskoj manifestaciji okušavaju kao interpreti velikih imena ovog specifičnog glazbenog žanra. U organizaciji Alliance française de Split i Ureda državne uprave za prosvjetu i kulturu u Splitsko-dalmatinskoj županiji na čelu sa Nansi Ivanišević, dvadesetak mladih pjevača iz brojnih europskih zemalja pjevat će
u večeri za koju i Splićani i brojni međunarodni gosti iz godine u godinu pokazuju sve veći interes. U natjecateljskoj pauzi, dok žiri bude odlučivao o nagradama, kao poseban gost večeri nastupit će Tedi Spalato.

Gost večeri
Tedi Spalato

Werther J. Masseneta - beplatna predstava povodom Sv. Dujma i Dana HNK Split - 02. 05.

Hrvatsko narodno kazalište Split odlučilo je kao svoj prilog obilježavanju Dana Grada i proslavi Sv. Dujma otvoriti svoja vrata i pokloniti besplatan ulaz na opernu predstavu Werther svim zainteresiranim građanima Splita i gostima grada. Ujedno je to i svojevrsna najava Dana kazališta kojim će se od ove godine obilježavati dan 6. svibnja kada je prije 110 godina kazališna zgrada na sadašnjem Trgu Gaje Bulata bila svečano otvorena.  

Ovom izvedbom Werthera ravnat će maestro Hari Zlodre, u naslovnoj  ulozi nastupit će splitski tenor Sveto Matošić Komnenović, a uz njega pjeva mezzosopranistica Martina Tomčić, te Ivica Čikeš, Božena Svalina, Tomislav Bekić, Vinko Maroević, Franjo Pavić, Marija Peroš i Miro Ljubičić. Predstava je premijerno postavljena 9. ožujka ove godine u režiji Petra Selema. Svi zainteresirani besplatne ulaznice mogu preuzeti na blagajni Kazališta. Predstava je na programu 2. svibnja s početkom u 20 sati.


Martina Tomčić