Kliknite na vijest da biste pročitali opširniji tekst


William Shakespeare: OLUJA The Tempest

Director / Redateljica: NENNI DELMESTRE

The Tempest is a sum of Shakespeare’s life and theatre experience: it is a miraculous blending of dreams and reality, beauty and ugliness, a fluttering flight in interspaces between the earth and the sky and deep, arduous earthly wisdom. It all takes place on the island that is imago mundi – picture of the world. Prospero, Ariel, Miranda, Caliban and all other characters epitomize and embody fragments of infinity to which this Shakespeare’s play belongs.

Oluja donosi sumu Shakespeareova životnoga i kazališnog iskustva: čudesno pretapanje snova i stvarnosti, lijepog i nakaznog, lepršavog leta po međuprostorima neba i zemlje, i duboke, tegobne zemaljske mudrosti. Sve se to zbiva na otoku koji je imago mundi - slika svijeta. Prospero, Ariel, Miranda, Kaliban i svi drugi likovi sažimlju i postvaruju ulomke beskonačnosti kojoj pripada i ova Shakespeareova drama.

William Shakespeare: OLUJA / Premijera: 04. 12. 2003.

Prijevod: Antun Šoljan

Redateljica:
Nenni Delmestre
Scenograf:
Ivo Knezović
Kostimograf:
Danica Dedijer
Glazba i asistentica redateljice:
Lina Vengoechea
Koreograf:
Valentina Turcu
Oblikovanje svjetla:
Zoran Mihanović
Oblikovanje zvuka:
Damir Punda

Lektor: Jagoda Granić
Inspicijent: Neda Utrobičić

Uloge
Prospero, pravi milanski vojvoda: Josip Genda
Ariel, zračni duh: Edita Majić (do 14. 03. 2004.)/ Ksenija Prohaska (od 18. 03. 2004.)
Kaliban, divljak i nakazni rob: Elvis Bošnjak
Miranda, Prosperova kći: Dora Fišter
Ferdinand, sin napuljskog kralja: Robert Kurbaša
Alonzo, napuljski kralj: Milan Pleština
Gonzalo, pošteni stari vijećnik: Bruna Bebić Tudor
Antonio, njegov brat: Ante Čedo Martinić
Sebastijan, njegov brat: Milivoj Beader
Stefano, pijani peharnik: Trpimir Jurkić
Trinkulo, lakrdijaš: Nenad Srdelić

Iruda, Cerera, Junona, Nimfe, Kosci - članovi Baleta HNK Split: jelena Zekić, Nikol Maričić, Zvončica Gracin, Nikša De Marchi, Davor Čakarić, Igor Čupković, Mario Buličić

 Video ulomci iz OLUJE

Press clipping

MOĆ VLASTITE SJENE
Anatolij Kudrjavcev  PDF  Slobodna Dalmacija, 06. 12. 2003.


Riječ je, dakle, o dramskom tkivu kojemu, kao krojači, trebaju naročiti scenski duhotvorci i rukotvorci. A to se u splitskoj predstavi zaista i dogodilo. Naime, gotovo sve odlučujuće poteze povukla je redateljica Nenni Delmestre kojoj upravo takve podloge predstavljaju skakaonicu za duge letove iznad kukavičjih gnijezda. Nenni Delmestre je, naime, krenula u šetnju izuzetno počašćena mogućnošću da nimalo ne služi nikakvoj ograničenoj životnosti i nikakvim pravilima tzv. realnosti. Doplivavši u kristalnu zonu sumraka, gdje više nema surovih granica i obveza ograničene, površne logike, redateljica je dozvolila ulaz čarolijama višedimenzionalnosti i transcedentnih trikova. Naprosto je ostvarila ozračje svemoćnih priviđenja u kojima ljudi više nisu fizičke pojave. Sve što se u toj izvedbi tobože zbiva posjeduje moć vlastite sjene i nekakve metafore koja obmanjuje svojim zvucima i svojim oblicima.

 

SPEKTAKL KOJI JE SVE ZADOVOLJIO
Dragan Miljuš  PDF  Večernji list, 06. 12. 2003.Sjajna Shakespeareova "Oluja" u režiji Nenni Delmestre osvojila je srca publike. Težak i zahtjevan komad, suvremena interpretacija u kojoj se našlo mjesta i za baletni intermezzo, pravi je spektakl - reprezentativni uradak kapitalne težine. Glumačkom ansamblu priređena je savršeno ugođena scena Ive Knezovića s prekrasnim radom bojama i svjetlom Zorana Mihanovića, a "Oluju" su izvanserijski odradili Elvis Bošnjak, kao nakazni rob Kaliban, te Edita Majić, koja je nevjerojatnom lakoćom iznijela najsloženiju ulogu letećeg duha Ariela. Majić je zabriljirala, publiku je očarala glumom, prirodnim šarmom i inteligencijom.

 

DOGODILA SE PREDSTAVA
Vesna Božanić  PDF  Novi list, 06. 12. 2003.


Upravo kako je najavljivana, Shakespeareova "Oluja" u prijevodu Antuna Šoljana i u režiji Nenni Delmestre donijela je pravo osvježenje u HNK Split.
- Dogodila se predstava, govorili su mnogi koji su nazočili premijernoj izvedbi. Nenni Delmestre, koja kaže da je "testament" umornog maga Shakespearea dugo sazrijevao u njoj, okupila je prije svega jaku glumačku ekipu koja je pod njezinom već dokazanom redateljskom palicom publiku doista odvela u "jedan san", na otok na kojem se dogada jedna od najzagonetnijih Shakespeareovih romanci, gdje se potvrđuje da je čovjek "tek tvar od koje građeni su snovi".

Izvedbe

 

2003

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

XY

XII

01

02

XYZ

03

03

2004

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

XY

I

II

III

IV

V

XYZ